Europees Bewonerscentrum: R4R Europe

Opdrachtgever: zelf geinitieerd

Tijdens een bezoek aan Birmingham in 2002 met twee vrouwen uit de Haagse Schilderswijk kwamen we in aanraking met R4R: Residents for Regeneration. Het idee werk bedacht door de bewoners uit de wijk Balsall Heath en hun inspirator Dick Atkinson. Zij hadden na jarenlang hard werken, actie voeren en opbouwende projecten draaien een wending aan hun wijk weten te geven. Nu werden ze veel gevraagd om elders bewoners en professionals te adviseren. R4R was de organisatievorm.

In R4R wordt bewonerskennis ontsloten, gewaardeerd (ook financieel) en vermeerderd. Belangrijker misschien nog wel: de bewoners inspireren en bemoedigen elkaar bij het doorgaan in de strijd voor een betere wijk, reiken elkaar slimme tactieken aan en laten professionals delen in hun kennis en betrokkenheid. Douwe Wielenga vormde van 2002-2007 een van de drie Musketiers die de stichting oprichtte en activiteiten organiseerde. Het resulteerde onder meer in twee grote internationale bijeenkomsten onder de naam Resident University (2004 Den Haag, 2006 Birmingham), een serie internationale workshops (Dortmund, Rotterdam, Antwerpen 2x, Den Haag, Birmingham), de film Resident Experts en bezoeken aan onder andere Bulgarije, Litouwen, Denemarken, Italie.

R4R heeft Douwe veel inspiratie, bezieling en echte ontmoetingen met mensen opgeleverd en daarmee vrienden door heel Europa. In zijn projecten doet hij nog steeds regelmatig een beroep op zijn ervaringen, contacten en inspiratie. Vaak ook samen met Willem Giezeman en Ellen Hiep.